MOSKOU - Rusland wil spoedoverleg over het Verdrag over Conventionele Wapens in Europa (CFE).

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag laten weten dat het Nederland, als bewaarder van het document, heeft benaderd om hier actie voor te ondernemen.

Rusland wil van 12 tot 15 juni in Wenen met de ondertekenaars van het verdrag spreken.

Limieten

Het CFE-verdrag plaatste in 1990 limieten op de hoeveelheid conventionele wapens van de NAVO en van de toenmalige Sovjetunie in Europa.

Het bezegelde het vertrek van het Rode Leger uit grote delen van Europa. In 1999 is de tekst aangepast aan de gewijzigde verhoudingen als gevolg van het verdwijnen van de Sovjetunie.

Ratificatie

In Russische ogen houden ondertekenaars die lid zijn van de NAVO zich niet aan de afspraken en weigeren ze het verdrag te ratificeren zoals Rusland heeft gedaan. Daarom zou Rusland zich voorlopig niet aan het verdrag gebonden achten.

Moskou is onder meer geïrriteerd over de ambities van de NAVO in voormalige bondgenoten van de Sovjetunie in Europa. De NAVO werft er nog steeds nieuwe leden en de VS plaatsen er antiraketsystemen.

Stabiliteit

NAVO secretaris-generaal De Hoop Scheffer zei maandag nog op een internationale conferentie van volksvertegenwoordigers in Funchal op Madeira dat de uitbreiding van de NAVO niemand bedreigt. Het betekent alleen maar meer stabiliteit, democratie, veiligheid en meer democratische controle op de strijdkrachten.