DEN HAAG - De leden van de twaalf Provinciale Staten, de parlementen van de provincies, kiezen dinsdag de 75 nieuwe leden van de Eerste Kamer.

In grote lijnen wordt de senaat verdeeld volgens de uitslag van de provinciale verkiezingen van twee maanden geleden.

Begin maart won het CDA deze verkiezingen met landelijk 25,0 procent van de stemmen. De VVD werd tweede met 18,1 procent, de PvdA derde met 17,9 procent. De SP behaalde bij de verkiezingen voor de provinciebesturen 14,8 procent, GroenLinks 6,2 procent, de ChristenUnie 5,5 procent.

Onafhankelijk

Van de kleinere partijen kreeg D66 2,6 procent bij de laatste provinciale verkiezingen, de Partij voor de Dieren 2,6 procent en de SGP kwam uit op 2,4 procent.

Naast deze partijen zal ook de Onafhankelijke Senaatsfractie meedoen aan de verkiezing voor de Eerste Kamer. Deze partij zal de stemmen van verschillende onafhankelijke provinciale partijen krijgen.

Restzetels

Om eventuele restzetels binnen te slepen, kunnen partijen een lijstverbinding aangaan met hun concurrenten. CDA, ChristenUnie en SGP hebben zo'n verbinding, evenals de VVD met D66 en GroenLinks met de Partij voor de Dieren.

Eerder mislukte een poging van GroenLinks om een brede linkse lijstverbinding voor de Eerste Kamer te realiseren. De SP wilde namelijk niet met de PvdA in zee.