AMSTERDAM - Twee van de drie Nederlanders willen dat er een referendum wordt gehouden als er een nieuw Europees verdrag wordt gesloten, ook als het alleen een wijzigingsverdrag betreft. Als de Nederlandse wensen hierin worden verwerkt, is de kans groot dat Nederland voor zal stemmen.

Dat blijkt maandag uit een peiling van Maurice de Hond.

Regeringspartij PvdA gaf vorige week aan voor een referendum over een nieuw Europees grondwettelijk verdrag te stemmen, ook als dat tegen de zin is van de Raad van State.

In het regeerakkoord nemen de coalitiepartijen nog geen standpunt in over een nieuw referendum, in afwachting van het advies van de raad.

Grondwet

In 2005 verwierp de Franse en Nederlandse bevolking de Europese Grondwet bij referendum. Huidig EU-voorzitter Duitsland wil de grondwet nieuw leven inblazen.

Volgende maand nemen de Europese regeringsleiders een besluit over de te volgen route. In 2009 zou er een nieuw verdrag kunnen liggen.

Voorstander

Van de mensen die in 2005 voorstemden wil 34 procent een referendum. Bij de tegenstemmers is dat 82 procent. Meer dan vier van de vijf SP- en PVV-stemmers zijn voorstander van een referendum.

Als het tot een referendum komt, stemt volgens de peiling 42 procent van de Nederlanders voor het verdrag. Het aantal tegenstemmers ligt rond de 27 procent. Een kwart heeft geen mening.

Vragen

Uit de peiling blijkt verder dat Nederlanders op vrijwel alle vragen over de EU hetzelfde antwoorden als twee jaar geleden.

Nog steeds wil ongeveer twintig procent dat Nederland uit de EU stapt en vindt 32 procent dat de ontwikkelingen binnen de EU te snel zijn gegaan. Bijna de helft (48 procent) vindt dat het goed gaat of wil dat de samenwerking wordt versneld.

Invloed

Nederlanders hechten belang aan het verminderen van de invloed van de afzonderlijke landen en willen meer invloed van burgers.

Volgens De Hond heeft het niet laten houden van een referendum een negatieve terugslag op de vertrouwensband tussen politiek en bevolking.