JERUZALEM - De leden van de Arbeidspartij in Israël kiezen maandag een nieuwe leider. Oud-premier Ehud Barak en Ami Ayalon, de voormalige topman van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth, zijn de belangrijkste kandidaten voor het leiderschap.

De verkiezing is van groot belang voor de toekomst van de regeringscoalitie van premier Ehud Olmert. In de regering zijn de Arbeidspartij en het centrumrechtse Kadima van Olmert de belangrijkste partijen.

Ayalon heeft zondag gesteld dat hij niet in een regering gaat zitten met Olmert. De premier ligt onder vuur ligt door zijn omstreden beleid tijdens de oorlog tegen de Libanese beweging Hezbollah in 2006.

Regering

Ook Barak heeft liever dat Olmert opstapt. Barak zou echter bereid zijn om toe te treden tot de regering in afwachting van vervroegde parlementsverkiezingen.

Om direct tot leider van de Arbeidspartij te kunnen worden gekozen, heeft een kandidaat minimaal 40 procent van de stemmen.

Stemronde

Waarnemers verwachten dat geen van de vijf kandidaten die 40 procent haalt en dat half juni een tweede stemronde nodig is.