AMSTERDAM - Een inval in een schuilplaats van Al-Qaida in Irak door Amerikaanse militairen heeft de bevrijding van 42 ontvoerde Irakezen opgeleverd, onder wie enkelen die waren gemarteld. Het Amerikaanse leger heeft dat zondag bekendgemaakt.

De Irakezen werden vastgehouden in Diyala, ten noordoosten van Bagdad. Nog niet eerder zijn zoveel gijzelaars van Al-Qaida in Irak tegelijk bevrijd. Sommige gijzelaars werden al vier maanden vastgehouden, aldus het leger.

Amerikaanse en Iraakse troepen zijn zondag voor de tweede dag op rij in Bagdad de sjiitische wijk Sadr City binnengegaan om een einde te maken aan de activiteiten van de daar opererende opstandelingen.

Basra

In Basra, in het zuiden van Irak, vielen Britse troepen zondagmorgen in een nachtelijke operatie sjiitische opstandelingen aan en wisten er drie te doden, terwijl ze belaagd werden met bermbommen, raketten en geweervuur.

Vrijdag hield de anti-Amerikaanse radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr, die sinds begin dit jaar zat ondergedoken, ter gelegenheid van zijn terugkeer in Irak een toespraak in de heilige stad Kufa.

Daarin veroordeelde hij de Iraakse regering en eiste hij de onmiddellijke terugtrekking van het Amerikaanse leger.

Enkele uren daarvoor schoten Britse en Iraakse troepen in Basra de lokale leider van Al-Sadrs Mahdi-militie dood.

Ontslag

In de plaats Kut, ten zuidoosten van Bagdad, dienden zeventig politieagenten zondag collectief hun ontslag in en leverden hun wapens in, uit angst doelwit te worden van de Mahdi-militie.

Het Amerikaanse leger maakte zaterdag melding van acht gesneuvelde militairen; zeven landmachtmilitairen en een marinier. Zij kwamen bij verscheidene geweldsincidenten om het leven.

Zondag maakte het leger bekend dat zaterdag ook twee militairen zijn gedood door opstandelingen. In de maand mei, net als april een van de dodelijkste maanden in de geschiedenis van de Amerikaanse oorlog in Irak, zijn tot nu toe 102 doden gevallen aan Amerikaanse zijde.

In april kwamen 104 Amerikanen in Irak om.