AMSTERDAM - De Taliban hebben met operatie "Hinderlaag" een nieuw offensief aangekondigd tegen de regering en de buitenlandse troepen in Afghanistan.

Dat heeft een woordvoerder van de Taliban zondag gezegd. Bij het offensief zal gebruik gemaakt worden van de gebruikelijke middelen - zelfmoordaanslagen, op afstand bedienbare (berm)bommen en hinderlagen.

"Deze operatie begint vandaag en in heel Afghanistan", meldde de woordvoerder via een satelliettelefoon vanaf een onbekende locatie.

Ontvoerd

Eveneens op zondag werden drie Afghaanse medewerkers van de Franse hulporganisatie Terre d'Enfance door de Taliban vrijgelaten.

Zij waren drie maanden geleden samen met twee Franse collega's ontvoerd in de provincie Nimroz. De Fransen waren eind april en half mei al vrijgelaten. De drie Afghanen maken het goed, lieten hun familieleden weten.

Bom

In de zuidoostelijke provincie Paktika doodden Taliban-strijders zondag zes politieagenten. Twee politiewagens werden doorzeefd met kogels nadat ze waren getroffen door explosies van bermbommen.

In Kunar, een provincie in het oosten van Afghanistan, kwamen bij een bermbomexplosie zondag drie Afghaanse beveiligers in dienst van de NAVO om het leven.

Konvooi

In het zuiden van Afghanistan, in de provincie Kandahar, liep een politiekonvooi zaterdag in een hinderlaag van de Taliban. In het vuurgevecht van een uur dat daar op volgde kwamen twee agenten om het leven. Aan de zijde van de Taliban viel een onbekend aantal slachtoffers.

Vijf kinderen tussen de 5 en 12 jaar kwamen zaterdag in de oostelijke provincie Ghazni om het leven toen een bom explodeerde die zij even daarvoor hadden gevonden en waarmee ze aan het spelen waren. Twee kinderen raakten gewond.