AMSTERDAM - De opnamestop van patiënten die het VU medisch centrum, zaterdag had ingesteld na de brand in het ziekenhuis, is zondag opgeheven. Er wordt weer geopereerd. Dit maakte een woordvoerder bekend.

De afdeling eerste hulp was zaterdag vanaf 17.00 uur weer open voor patiënten. Inmiddels zijn daar alweer zo'n vijftig mensen behandeld. Ook de laboratoria en dialyseafdeling zijn weer in gebruik genomen.

Zaterdag maakte Jean Savelkoul, vice-voorzitter van de raad van bestuur van het VU medisch centrum, zich nog zorgen over de operatiecapaciteit. Zondag blijkt dat er weer wordt geopereerd. Er zijn tien operatiekamers beschikbaar.

Volgens de woordvoerder is de schade aan acht andere operatiekamers "aanzienlijk".

Overleg

Het medisch centrum treft verschillende maatregelen om alle geplande operaties door te laten gaan. Zo wordt binnenshuis bekeken of bestaande voorzieningen beter kunnen worden benut. Daarnaast vindt overleg plaats met ziekenhuizen in de regio om eventueel daar patiënten op te nemen.

Inmiddels werkt het ziekenhuis verder weer als vanouds. Enkele lagen zijn nog gesloten wegens schoonmaakwerkzaamheden, maar het merendeel van de afdelingen is weer in gebruik.

Rook

Het vuur ontstond zaterdagochtend door onbekende oorzaak in een operatiekamer op de tweede etage van het ziekenhuis aan de De Boelelaan. Vooral de rookontwikkeling veroorzaakte veel problemem. Een deel van het ziekenhuis kon daardoor zaterdag niet worden gebruikt.