MOSKOU - Europarlementslid Sophie in 't Veld (D66) is zondag met een stiletto bedreigd bij een homobetoging in Moskou.

Bekijk video

"Gelukkig hield een bodyguard de aanvaller tegen en konden we in een busje springen. Drie stappen verder en een van ons had een mes in zijn rug", aldus In 't Veld, die in een groepje liep met het Russische lesbische zangduo Tatu.

Ze kreeg ook eierstruif op haar hoofd gegooid door extreemrechtse tegendemonstranten.

Arrestaties

De organisatoren en veel betogers werden door de politie massaal gearresteerd, onder wie een Italiaans europarlementslid. "Heel vreemd dat de politie de betogers oppakt en de vele extreemrechtse hooligans die ons bedreigen met rust liet".

Leven

"Dit is democratie in Rusland: je bent je leven niet zeker", schamperde In 't Veld, nog natrillend van de korte actie. Ze vindt dat de EU Rusland harder moet aanpakken op mensenrechten.

"We moeten echt ophouden net te doen alsof Rusland een democratie is. Zo'n voorzitter Barroso van de Europese Commissie die vrolijk met president Poetin op de foto gaat: dat kan echt niet meer".

Energie

In 't Veld beseft dat er misschien andere belangen spelen in de Europese relatie met Rusland. "Als het zo is dat Europa zich gedeisd houdt wegens de vele energie uit Rusland, dan moet dat maar eens duidelijk worden gezegd."

Gay Pride

De D66'ster was speciaal naar Moskou gevlogen om de Gay Pride voor homorechten te steunen. Ondanks de bedreigingen vindt ze haar bezoek de moeite waard.

"Ik hoop dat onze strijd voor homorechten doordringt tot de Russische bevolking. Maar helaas waren er weinig tv-camera's."

De Duitse parlementariër Volker Beck (De Groenen), die ook aanwezig was, werd volgens zijn partij door de politie gearresteerd en meegenomen in een busje.

Polen

Vorig weekend was er een grote homobetoging in de Poolse hoofdstad Warschau, waar Nederlandse Europarlementsleden ook stuitten op antidemonstranten. Daar ging het nog vreedzaam aan toe.

Komend weekend (1 tot 3 juni) zijn de Europarlementariërs Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) bij de Gay Pride in de Letse hoofdstad Riga. De betoging werd vorig jaar verboden en bezoekers van een persconferentie werden met eieren en uitwerpselen bekogeld door tegendemonstranten.

COC Nederland heeft minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) opgeroepen om te protesteren bij president Poetin tegen de inbreuk op burgerrechten.