LONDEN - Groot-Brittannië wil een verplichte test voor immigranten om te zien of ze besmet zijn met HIV, het virus dat aids kan veroorzaken. De regering wil een dergelijke controle nadat bekend was geworden dat het aantal nieuwe besmettingen met 26 procent is gestegen, zo meldde de Britse krant The Times donderdag.

Vorig jaar is het aantal nieuwe gevallen van HIV-besmetting gestegen van 4909 in 2001 tot 6172 gevallen. Vooral mensen uit Afrikaanse landen zijn besmet, maar ook Britten die na een verblijf in het buitenland terugkeren, blijken soms het virus te dragen.

Volgens de krant zijn regeringsambtenaren bezig met een programma dat onderzoek beoogt van alle immigranten. Volgens de plannen moeten de nieuwkomers ook worden onderzocht op tuberculose.

Een positieve uitslag betekent nog niet dat de toegang tot het land wordt ontzegd. Dit om te voorkomen dat de test wordt gezien als een poging asielzoekers te weren, zo schrijft de krant.

De regering wilde de plannen niet bevestigen, maar een woordvoerder zei wel dat het probleem wordt onderzocht.

Nieuwe aids-crisis

Britse deskundigen zeggen een nieuwe aids-crisis te vrezen. Het aantal heteroseksuelen dat met HIV is besmet, is het afgelopen vijf jaar verdubbeld. Het aantal gevallen van homoseksuelen dat is besmet is nu weer op hetzelfde niveau als in 1992.