KIEV - Oekraïne mag op 30 september naar de stembussen om een nieuw parlement te kiezen. Dat heeft president Viktor Joesjtsjenko in de nacht van zaterdag op zondag bekendgemaakt.

Bekijk video

De politieke "crisis" is afgelopen, aldus het staatshoofd die vorige maand zeer tegen de zin van premier Viktor Janoekovitsj het parlement ontbond.

Rivaal

Voorafgaand aan de bekendmaking had het staatshoofd urenlang gesproken met zijn voornaamste rivaal, Janoekovitsj. Belangrijke parlementariërs zoals Julia Timosjenko namen ook deel aan het beraad dat eindigde in een akkoord.

Machtsstrijd

De pro-westerse Joesjtsjenko en de pro-Russische Janoekovitsj zijn al maanden in een machtsstrijd verwikkeld die de afgelopen dagen dreigde te escaleren.

Speciale elitetroepen die loyaal zijn aan de president, stroomden zaterdag in buskonvooien uit heel Oekraïne richting de hoofdstad Kiev. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om 3600 man.

Rellen

De premier kan rekenen op de loyaliteit van de politie die op enkele plekken de militaire konvooien tegenhielden. De militairen droegen geen gevechtswapens, maar waren uitgerust om ingezet te worden bij rellen.