AMSTERDAM - Oud-voorzitter Nedim Imaç van de Amsterdamse voetbalclub FC Turkiyemspor, die in februari werd doodgeschoten, is vorig jaar gewaarschuwd dat hij risico's liep.

Dat heeft persofficier van justitie Hanneke Festen zaterdag gezegd. Het Openbaar Ministerie (OM) lichtte hem in toen kroongetuige Peter la S. vertelde dat er plannen waren om Imaç te vermoorden.

Betrouwbaar

Toen La S. zijn verklaring aflegde, was nog niet zeker dat hij als kroongetuige mocht worden ingezet. "Wij achtten die verklaring betrouwbaar en hebben Imaç laten weten dat er een dreiging bestond", aldus Festen na een publicatie in De Telegraaf.

La S. deed zijn uitspraken in het onderzoek naar de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl. Momenteel zitten er acht mensen vast in deze zaak. De man die ervan wordt verdacht Van der Bijl op 20 april vorig jaar te hebben doodgeschoten, Dwight S., heeft een volledige bekentenis afgelegd. Daarbij belastte hij ook andere verdachten.

Opgehelderd

De moord op Van der Bijl is de eerste liquidatie in de Amsterdamse onderwereld die is opgehelderd in de reeks van de afgelopen jaren. Mede door de verklaringen van La S. - zelf ook betrokken bij liquidaties - zitten er verdachten vast in diverse zaken, waaronder die rond de vastgoedhandelaren Houtman en Endstra.

Houtman geldt als een van de afpersingsslachtoffers van Willem Holleeder. Over diens betrokkenheid bij afrekeningen in het criminele milieu is formeel nog niets bekend.

Politie en justitie doen al geruime tijd onderzoek om deze betrokkenheid te kunnen vaststellen. Thomas van der Bijl was (anonieme) getuige in de zaak-Holleeder.