DEN HAAG - De VVD wil dat de Rijksrecherche onderzoek doet naar het optreden van de projectleider van de bouw van het cellencomplex op Schiphol-Oost. Volgens onderzoek van het AD van zaterdag zijn twee bij de bouw betrokken bedrijven schuldig bevonden aan omkoping van de projectleider.

Deze medewerker van de Rijksgebouwendienst werd zelf eerder deze maand door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twintig maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, omdat hij zich jarenlang schuldig heeft gemaakt aan corruptie. De man liet zich door een bouwbedrijf verwennen met horeca- en bordeelbezoeken.

Verband

Die fraude heeft zich afgespeeld in de periode dat het cellencomplex is gebouwd. In de eerdere rechtszaak tegen de medewerker is er geen verband gelegd met de bouw van het cellencomplex. De VVD wil nu dat mogelijke corruptie daar tot op de bodem wordt uitgezocht.

Ook de PvdA ziet het liefst dat de Rijksrecherche dat doet. Die is volgens PvdA-Tweede Kamerlid Aleid Wolfsen bij uitstek in staat de feiten op een rij te zetten. Net als VVD-Kamerlid Fred Teeven vindt Wolfsen het opvallend dat in de strafzaak tegen de ambtenaar de connectie met het cellencomplex blijkbaar niet eerder gemaakt is.