RIJSWIJK - Algemeen directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Nurten Albayrak, is tevreden over het feit dat er met de pardonregeling duidelijkheid komt voor veel COA-bewoners. De uitvoering van de regeling is ook voor het COA een grote uitdaging, aldus de directeur.

"Ik ben blij dat er nu snel duidelijkheid komt voor veel COA-bewoners. Het spreekt voor zich dat de pardonregeling voor onze organisatie een grote operatie is, maar ook feitelijk overeenkomt met ons reguliere werk."

Schatting

Vrijdag werd bekend dat het pardon gaat gelden voor asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet (voor april 2001) een verblijfsvergunning hebben aangevraagd en sindsdien niet meer uit het land zijn vertrokken. Naar schatting zijn dat 25.000 tot 30.000 mensen.

Albayrak, een nicht van Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie), heeft "er vertrouwen in dat wij als COA de praktische uitwerking van de pardonregeling goed in de praktijk gaan brengen, uiteraard samen met gemeenten en ketenpartners."

Vluchtelingenwerk

VluchtelingenWerk Nederland (VWN) is tevreden met de uitwerking van de pardonregeling. De betrokken asielzoekers kunnen eindelijk weer vooruitkijken en een toekomst opbouwen, reageerde VWN-directeur Edwin Huizing in de nacht van vrijdag op zaterdag.

"Het is vooral een grote doorbraak voor al die mensen die hier al jarenlang zijn. Zij kunnen nu echt gaan meedoen met de samenleving", aldus Huizing.

Gezinnen

De vluchtelingenorganisatie toonde zich blij verrast met het uitgangspunt dat gezinnen in principe niet uit elkaar worden gehaald. Uitgeprocedeerde asielzoekers die onder de pardonregeling vallen, kunnen onder voorwaarden ook gezinshereniging aanvragen.

VluchtelingenWerk zet zich al sinds 1998 in voor een pardonregeling. De Tweede Kamer moet er nog over debatteren, maar volgens Huizing wijst alles erop dat het een ruime regeling gaat worden. Hij hoopt dat de uitvoering ervan snel kan beginnen.