NEW YORK - De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben vrijdag bij de VN-Veiligheidsraad een resolutie ingediend voor de oprichting van een speciaal tribunaal dat de moordenaars van de Libanese ex-premier Rafik al-Hariri moet berechten.

Hariri en 22 andere mensen kwamen bij een bomaanslag in 2005 om het leven. Er zijn aanwijzingen dat buurland Syrië achter de aanslag zit, maar Damascus ontkent elke betrokkenheid.

Rusland maakt nog bezwaar tegen enkele punten in de resolutie, maar de Amerikaanse VN-ambassadeur zei vrijdag te hopen dat de resolutie volgende week al wordt aangenomen.

Details

De ontwerpresolutie laat nog enkele details open zoals de vestigingsplaats van het Hariri-Tribunaal. De afgelopen maanden is gespeculeerd over Cyprus of Italië.

De invloedrijke Libanese parlementariër Samir Frangié zei echter eerder deze week op de Franse tv: "Ik denk dat men zich nu op Nederland oriënteert."

Uitgeleend

Het VN-onderzoek naar de aanslag op Hariri wordt geleid door plaatsvervangend hoofdaanklager Serge Brammertz van het Internationaal Strafhof. Het ICC in Den Haag heeft de Belgische magistraat 'uitgeleend' aan de VN voor het Hariri-onderzoek.

Het ICC biedt al onderdak aan het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) dat om veiligheidsredenen het proces tegen ex-president Charles Taylor van Liberia niet in West-Afrika wil houden.

Het recente geweld in Libanon wordt door sommige analisten in verband gebracht met de ophanden zijnde oprichting van het Hariri-Tribunaal. De Libanese politiek is diep verdeeld over de kwestie.