GAZA-STAD - Het Israëlische leger heeft vrijdag opnieuw een reeks luchtaanvallen op de Gazastrook uitgevoerd. Een van de acties was gericht tegen een caravan van de militante beweging Hamas in de buurt van het huis van de Palestijnse premier Ismail Haniyah.

Het Israëlische leger stelde dat Haniyah zelf niet het doelwit was van de actie. Eerder deze week zei de Israëlische onderminister van Defensie Ephraim Sneh dat Hamas-kopstuk Haniyah kan worden geliquideerd als onderdeel van een vergeldingsaanval voor het afvuren van Palestijnse raketten op Israël.

Opleidingskamp

Bij de Israëlische aanvallen op doelen in onder meer Gaza-stad en Khan Yunis raakten volgens Palestijnse medici vrijdag en in de nacht van donderdag op vrijdag ongeveer tien personen gewond. Onder de getroffen doelen was volgens Israël een fabriekje voor het maken van wapens en een opleidingskamp van een aan Hamas verbonden paramilitaire groep. Bij de aanval op het opleidingskamp ten zuiden van Gazastad zou niemand gewond zijn geraakt.

Raketbeschietingen

Het Israelische leger voert al anderhalve week actie tegen militante Palestijnse bewegingen als Hamas en de Islamitische Jihad. Israël stelt dat de aanvallen een reactie zijn op de raketbeschietingen op doelen in Israël door Palestijnen.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas riep de militante Palestijnse groepen donderdag op niet langer raketten op Israël af te vuren. Hamas en de Islamitische Jihad gaven echter geen gehoor aan de oproep. Ze vuurden vrijdag zeker vier Qassam-raketten af op de Negev-woestijn. Daardoor vielen geen slachtoffers.