ROTTERDAM - De nieuwe getuige in het proces tegen 'topcrimineel' Mink K. heeft volgens eigen zeggen bemiddeld voor K. en medeverdachte Rusky R. om hen te voorzien van explosieven voor de moord op drugshandelaar Jaap van der Heiden.

Dat bleek vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam. K. en R. staan terecht voor hun betrokkenheid bij deze liquidatie, die in 1993 werd uitgevoerd met een bom. Het explosief was aan de deur van de woning van Van der Heiden in Alkmaar opgehangen en op afstand tot ontploffing gebracht.

Getuige B. vertelde aan de rechters dat R. hem benaderde om te helpen om explosieven "te regelen". Hij legde hiervoor contact met bevriende Duitse criminelen. Na dit contact sprak hij met K. en R in het Hilton hotel in Amsterdam af en regelde voor hen vervolgens een afspraak met een van de Duitsers.

Leidende rol

"Tijdens dit gesprek werd duidelijk dat Mink een leidende rol had. Hij gaf aan dat de afspraak met de Duitsers kon worden gemaakt", zei B. "Rusky had niet verteld waarom hij de explosieven en afstandsbedieningen nodig had. Mink zei wel dat er iets moois stond te gebeuren." B. heeft van beiden overigens nooit gehoord waarvoor de explosieve ladingen uiteindelijk zijn gebruikt.

Nadat de afspraak tussen Mink K., R. en de Duitser had plaatsgevonden, hoorde B. van beide partijen wel dat de deal rond was. B: "Ik kreeg een telefoontje hierover van Rusky en later ontmoette ik Thomas de Duitser. Hij zei ook dat het was geregeld."

Cocaïnehandel

Getuige B. zat in de Dominicaanse Republiek toen het OM contact met hem opnam. Hij is onder begeleiding van de politie naar Nederland overgebracht. Het gaat, net als bij twee eerdere 'kroongetuigen', om een beschermde getuige. Hij heeft in Nederland een celstraf van acht jaar uitgezeten wegens cocaïnehandel en kan niet meer worden vervolgd voor het leveren van explosieven, omdat dat inmiddels is verjaard.

Ontkenning

De personen waarover B. heeft verklaard, ontkennen zijn getuigenis. Mink K. zei tijdens de zitting dat hij de naam van B. niet kende. Ook herkende hij de vermomde getuige niet. Advocaat Jillis Roelse van R. zegt dat de betrokken Duitsers tijdens verhoren ontkenden dat ze explosieven en afstandsbedieningen aan K. en R. hebben geleverd. Ze verklaren ook dat ze K. en R. niet kennen. De Duitsers erkennen wel dat ze met B. zaken hebben gedaan, maar dat was in de drugshandel. Daar werden zowel zij als B. al eerder voor veroordeeld.