PYONGYANG - Noord-Korea heeft vrijdag verscheidene korteafstandsraketten afgevuurd richting de Japanse Zee, die tussen Noord-Korea en Japan ligt. Dit liet de nationale veiligheidsdienst van Zuid-Korea NIS vrijdag weten.

Volgens de dienst maakt het afschieten van de wapens deel uit van de jaarlijkse militaire training.

In 1998 verbaasde Noord-Korea de wereld toen een van zijn raketten over Japan heen in de Grote Oceaan terechtkwam. In juli vorig jaar voerde het communistische regime tests uit met zeven raketten.

In oktober schokte het Aziatische land de wereld opnieuw, met een ondergrondse kernproef.

Olie

Na maanden van politieke onderhandelingen beloofde het stalinistische bewind in februari de nucleaire reactor te sluiten in ruil voor onder meer olie. Het ontwapeningsproces is echter vastgelopen en Noord-Korea heeft in april de eerste deadline niet gehaald vanwege onenigheid over bevroren tegoeden bij een bank in China.

Routineklus

Het Witte Huis liet in een reactie op het afvuren van de raketten weten dat het slechts leek te gaan om een routineklus. Washington stelde weinig waarde te hechten aan de militaire exercitie.

De Japanse regering bevestigde ook dat het om een oefening ging, maar premier Shinzo Abe zei desalniettemin dat aan Tokio's geduld met Pyongyang een einde komt.