DUBLIN - De liberaalconservatieve partij Fianna Fáil van de Ierse premier Bertie Ahern lijkt de algemene verkiezingen van donderdag te winnen. Dat bleek vrijdag uit de voorlopige uitslagen, aldus de Ierse zender RTE.

De verkiezingen waren een nek-aan-nekrace tussen de Fianna Fáil en de Progressieve Democraten die samen een coalitie vormen en Fine Geal die met Labour een alliantie vormt.

De partij van Ahern zou op 41,6 procent van de stemmen uitkomen. De Progressieve Democraten zakt volgens de peilingen tot 2,4 procent, waardoor de coalitiepartners samen op 44 procent komen. Vijf jaar geleden hadden ze samen nog 46 procent van de stemmen. De Fine Geal en Labour zouden samen op ongeveer 38 procent van de stemmen komen.

Problemen

Door het Ierse kiesstelsel kan het enkele dagen duren voordat de volledige uitslag bekend is. Volgens de Ierse media waren er in verscheidene kiesdistricten problemen met de kieslijsten, waardoor kiezers hun stem niet konden uitbrengen. De Groene Partij heeft al opgeroepen tot een onderzoek.