AMSTERDAM - Zestienhonderd mensen die zijn veroordeeld in strafzaken waarbij een geurproef doorslaggevend bewijs is geweest, kunnen bij de Hoge Raad om een herziening van het vonnis vragen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt.

In november werd bekend dat het uitvoeren van de proeven in Noord- en Oost-Nederland niet volgens de regels is verlopen. Zo zouden proeven niet 'blind' zijn uitgevoerd.

Bij een geuridentificatieproef worden verschillende buisjes met een bepaalde geur naast elkaar gelegd. Een speurhond moet het buisje uitkiezen waarin de geur van de verdachte zit. De hondengeleider mag niet weten welk buisje het is, omdat hij anders onbewust signalen kan geven aan zijn hond. Tussen 1997 en 2006 zou de begeleider in bijna 2700 strafzaken wel op de hoogte zijn geweest.

Vrijgesproken

Een deel van die zaken is geseponeerd. Ook zijn verdachten vrijgesproken of uiteindelijk alleen veroordeeld voor een ernstiger delict. Zestienhonderd veroordeelden kunnen nu proberen hun zaak laten heropenen. Een woordvoerder van het OM zegt vrijdag op Radio 1 dat dit alleen kan als de geurproef doorslaggevend bewijs is geweest. Als de verdachte heeft bekend en een aantal getuigen een verklaring heeft afgelegd, dan is hiervan geen sprake, stelt het OM.

Vervroegd vrijkomen

Veroordeelden kunnen mogelijk een schadevergoeding krijgen of, als zij nog vast zitten, vervroegd vrijkomen. Volgens het OM gaat het vooral om mensen die zijn veroordeeld voor vermogensdelicten als inbraak. Het aantal zwaardere criminelen als verkrachters en moordenaars ligt volgens het OM op maximaal honderd.

De zegsman verwacht niet dat zij ineens worden vrijgelaten.