AMSTERDAM - In de Amerikaanse staat Ohio heeft een executie met een dodelijke injectie bijna twee uur geduurd doordat het medisch personeel van de gevangenis steeds maar geen geschikte ader kon vinden om de naald in te steken.

Tot meer dan tien keer toe moest er opnieuw geprikt worden om het buisje waar de dodelijke chemicaliën in toegediend worden op de juiste plek te krijgen. Volgens het medisch personeel was het overgewicht van de man, die 120 kilo woog, er de reden van dat zijn aders zo moeilijk te pakken te krijgen waren.

De ter dood veroordeelde, de 37-jarige Christopher Newton, was de hele tijd bij bewustzijn en leek het oponthoud niet al te hinderlijk te vinden. Hij praatte en lachte onderwijl met het gevangenispersoneel en mocht op gegeven moment zelfs nog het toilet bezoeken. Uiteindelijk lukte het toch om de naald te plaatsen en werd Newton terechtgesteld.

Actiegroep

Een actiegroep tegen de doodstraf heeft de staat Ohio verzocht vanwege het voorval van donderdag alle executies tot nader orde op te schorten. Vorig jaar werd in Ohio een executie om dezelfde reden ook al meer dan een uur uitgesteld.

Die zaak werd door tegenstanders van de doodstraf aangegrepen om het inhumane karakter van deze vorm van terechtstelling aan te tonen. Een groep gedetineerden in Ohio heeft de staat inmiddels aangeklaagd voor deze, volgens hen wrede, wijze van executie.

Schaken

Newton, die het grootste deel van zijn volwassen leven in gevangenissen doorbracht, had zelf op de doodstraf aangedrongen nadat hij in 2001 zijn 27-jarige celgenoot omwille van een potje schaak van het leven beroofde. "Elke keer dat ik hem schaak zette, gaf hij al op en wilde hij een nieuw potje beginnen", zei Newton. "Ik probeerde hem maar duidelijk te maken dat je nooit op moet geven ... Ik werd er gewoon moe van."