TEL AVIV - Israëlische militairen hebben donderdag op de Westoever meer dan dertig vooraanstaande Hamas-leden opgepakt.

Onder de arrestanten bevinden zich minister van onderwijs Nasser Shaer, oud-minister van openbare werken Abdel Rahman Zeidan, parlementsleden en burgemeesters.

Strategie

De arrestaties geven blijk van een nieuwe strategie van Israël om de raketaanvallen die dagelijks vanuit de Gazastrook op Israëlische doelen worden uitgevoerd een halt toe te roepen, namelijk door de politieke top van Hamas aan te pakken.

In de afgelopen tien dagen vonden veertig Palestijnen in de Gazastrook bij Israëlische aanvallen de dood en zijn duizenden op de vlucht geslagen.

Beschietingen

"Arrestaties zijn beter dan beschietingen", zei de Israëlische minister van defensie Amir Peretz donderdag voor de radio.

Toch voerde het leger donderdag opnieuw luchtaanvallen uit in Gaza met opleidingscentra en commandoposten van Hamas als doelwit. Volgens medisch personeel raakte daarbij niemand ernstig gewond.

Venijn

De verklaring die Hamas na de arrestaties naar buiten bracht was venijnig: "We zullen de bezetters en kolonisten van elke centimeter van ons gebied afjagen en we delen onze cellen mee dat ze de vrije hand hebben om de vijand aan te vallen, overal in Palestina." Met de term Palestina bedoelt Hamas een gebied dat ook Israël bestrijkt.

Vredesproces

Mahmoud Abbas, de Palestijnse president, noemde de arrestaties funest voor het vredesproces. Premier Ismail Haniyeh van Hamas verzocht bij monde van een woordvoerder de onmiddellijke vrijlating van de arrestanten en riep de VN en de EU op om Israël sancties op te leggen.

Javier Solana, de buitenlandcoördinator van de EU, sprak Abbas donderdag in de Gazastrook. Solana riep Israël en de Palestijnen op om een einde te maken aan het geweld. Kort daarop viel Israël opnieuw vanuit de lucht Hamas-doelen in Gaza aan.

Invasie

Tot dusver is Israël onsuccesvol gebleken in het bestrijden van de raketaanvallen vanuit Gaza. Zelfs grootschalige invasies van grondtroepen hebben behalve veel menselijk leed en materiële schade, weinig uit kunnen richten.

Alleen wanneer het onderlinge geweld tussen de Palestijnse facties Fatah en Hamas opleeft, lijken de raketbeschietingen af te nemen. Omgekeerd heeft deze nieuwe episode tussen Israël en de Palestijnen een maand van bloedige strijd tussen Fatah en Hamas onderbroken.

Waarnemers

De EU besloot donderdag om de missie van 87 waarnemers bij de grensovergang Rafah tussen de Gazastrook en Egypte met een jaar te verlengen, tot 2008. De waarnemers zijn daar om te controleren dat de Palestijnse grenswachten wapens en opstandelingen tegenhouden die bestemd zijn voor de Gazastrook.

Het EU-project moet het vertrouwen tussen Israël en de Palestijnen vergroten, maar er zijn gemengde resultaten geboekt. Israël trok zich in 2005 terug uit de Gazastrook, maar heeft nog steeds de controle over de grensovergang en sluit deze geregeld bij veiligheidsrisico's.