GRONINGEN - De politie heeft dinsdag twee mannen en een vrouw opgepakt die mogelijk betrokken zijn geweest bij de moord op de Groningse prostituee Shirley Hereijgers. Het gaat om mensen met contacten in het Groningse prostitutiecircuit. Wat hun rol precies is geweest bij de moord uit 1997 is nog onduidelijk, zo zei de politie woensdag.

De drie zijn aangehouden in Groningen en Friesland. Ze worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hun leeftijd en plaats van afkomst geeft de politie nog niet vrij.

Drie verdachten al eerder gesproken

Met de drie is ook in 1997 gesproken, aldus de woordvoerder. Nieuwe informatie, die eind vorig jaar bij het onderzoeksteam bekend werd, was de aanleiding alsnog tot aanhouding over te gaan. Shirley Hereijgers werd op 2 mei 1997 vermoord gevonden. De moord schokte de stad omdat een dag eerder studente Anne de Ruyter de Wildt in dezelfde buurt werd vermoord. Een zogeheten cold caseteam, dat zich buigt over oude zaken, hield zich sinds enige tijd weer met de zaak-Hereijgers bezig.

Willem van E., die vorig jaar voor het doden van drie prostituees tot levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld, is na zijn aanhouding in november 2001 uitgebreid ondervraagd over deze zaak. Justitie beschouwde hem als verdachte.

Van E. ontkent

Van E. heeft steevast ontkend iets met deze zaak van doen te hebben gehad. Hij bekende wel drie andere vrouwen om het leven te hebben gebracht. Hij is veroordeeld voor de moord op Sasja Schenker en voor doodslag op de 23-jarige Michelle Fatol en de 31-jarige Annelies Reinders. Ook deze vrouwen werkten op de tippelzone in Groningen.