DEN HAAG - Het kabinet kan zonder in grote problemen te komen Turkije helpen met het patriot-antiraketsysteem. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft geen probleem met de uitzending, bleek woensdag tijdens het plenaire debat over Irak.

Bekijk hier de video

Alleen PvdA, GroenLinks en SP, samen 59 zetels, drongen aan op uitstel van het kabinetsbesluit.

D66-woordvoerder De Graaf schaarde zich onder de voorstanders van de uitzending van de patriot-afweereenheden. Maar, zo stelde hij vast, "het kabinet heeft poltitiek en staatsrechtelijk onjuist gehandeld door niet van te voren op zoek te gaan naar een breed draagvlak in het parlement voor de uitzending".

Raketaanvallen

Turkije vroeg Nederland vorige week om hulp bij de bescherming van de bevolkingscentra in het zuid-oosten van het land tegen eventuele Irakese raketaanvallen. Het kabinet besloot daarop Turkije drie patriotbatterijen ter beschikking te stellen samen met circa 370 man militair personeel.

Meer kritiek ontmoette de negatieve houding van het kabinet op het streven van Frankrijk, Duitsland en Rusland om eerst de VN-wapeninspecteurs beter uit te rusten voor hun werk. PvdA, GroenLinks, SP en D66 vroegen het kabinet niet bij voorbaat deze Europese initiatieven af te sluiten.

VVD-woordvoerder Van Aartsen had echter geen goed woord over voor het optreden van de Duitse bondskanselier Schröder en de Franse president Chirac. "De bondskanselier heeft zich klemgereden in het Irakdebat, Frankrijk is slaaf geworden van zijn emoties en België is als een haas in de zijspan van Frankrijk gesprongen", aldus Van Aartsen.