DEN HAAG - Tweede Kamerlid Aleid Wolfsen van de PvdA wil opheldering van het ministerie van Justitie over illegale adopties uit India. In het Radio 1-programma De Ochtenden zei hij donderdag duidelijkheid te willen over de verschillende waarschuwingen over het betreffende adoptiebureau aan het ministerie.

"Wat heeft Justitie ermee gedaan? Want misschien had dit voorkomen kunnen worden", aldus Wolfsen.

Netwerk berichtte deze week dat mogelijk ruim vijftig adopties in Nederland van kinderen uit India illegaal zijn. Volgens de Indiase autoriteiten zijn namelijk alle 350 adopties die door het kindertehuis Malaysian Social Service (MSS) zijn geregeld onwettig, waaronder die van de vijftig kinderen die naar Nederlandse pleegouders gingen.

Het programma vertelde ook over een jongen die in de Indiase stad Madras bij zijn moeder zou zijn gestolen en volgens de Indiase autoriteiten zes jaar geleden door een Nederlands paar werd geadopteerd. De Nederlandse stichting Meiling deed bij deze adoptie de bemiddeling.

Hoogleraar

René Hoksbergen, emeritus-hoogleraar adoptie, zei in het radioprogramma dat hij het ministerie meerdere malen had gewaarschuwd voor de adoptiepraktijken van Meiling. "Er is vanuit het ministerie te weinig controle geweest op de adopties." Wel benadrukte de hoogleraar dat in "95 procent van de adopties het wel goed is geregeld".

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) kondigde dinsdag aan de zaak grondig te gaan onderzoeken. Daarbij zal ook worden onderzocht of er eerder al aanleiding was om te kijken hoe de adopties verlopen, zei hij donderdag.

Volgens de minister is er nu echter geen reden om de vergunning van een adoptieorganisatie in te trekken. "We moeten eerst alles precies uitzoeken hoe het in het verleden is gegaan en dan wat er moet gebeuren", zei hij. Hirsch Ballin stelde verder dat de adoptiewetgeving goed in elkaar zit.

Meiling liet donderdag weten haar volledige medewerking en steun te zullen verlenen aan het aangekondigde onderzoek. De organisatie zal "een volledig feitenrelaas met onderliggende documenten overhandigen aan het ministerie van Justitie".

Wolfsen pleitte ook voor een feitenonderzoek naar de hele gang van zaken rond adopties uit India. Daarnaast wil hij dat de branche verder geprofessionaliseerd wordt. Veel adoptiebureaus werken met vrijwilligers.

Tragedie

Wolfsen noemde de misstanden "een menselijke tragedie". Hij vindt het een "duivels dilemma" om te beslissen wat er met de kinderen moet gebeuren. "Primair zou je zeggen, ze moeten terug naar hun biologische ouders, maar er zullen ook veel kinderen zijn die hier helemaal geworteld zijn."

Wolfsen zou een groep verstandige mensen willen formeren die onderzoeken wat er moet gebeuren met deze kinderen. "Waarbij het belang van het kind vooropstaat."