DEN HAAG - Het kabinet buigt zich vrijdag over aanvullende verzoeken van de VS om militaire bijstand. Een definitief besluit is dan echter nog niet te verwachten, zei minister De Hoop Scheffer woensdag in de Tweede Kamer.

Het kabinet komt daarmee tegemoet aan de zorgen van een deel van de Tweede Kamer die vindt dat het kabinet geen overhaaste besluiten moet nemen. Volgens PvdA, GroenLinks en SP kunnen dergelijke besluiten worden uitgelegd als een bijdrage aan de oorlogsvoorbereiding tegen Irak.

Positief

Nederland heeft tot nu toe positief gereageerd op de verzoeken van de Amerikanen om het luchtruim vrij te geven en de overslag of doorvoer van (militaire) goederen te faciliteren. Daarnaast is het kabinet akkoord gegaan met een verzoek van Turkije om drie patriot raketsystemen beschikbaar te stellen om het zuid-oosten van het land te beschermen tegen eventuele Iraakse raketaanvallen. Ook dit verzoek werd krachtig door de VS ondersteund.

Over de verdere wensen van de Amerikanen is het kabinet tot nu toe niet erg scheutig met informatie. De Hoop Scheffer zegde zijn Amerikaanse ambtgenoot Powell eind vorige week echter toe dat het kabinet zich vrijdag over de verzoeken zou buigen.

Specialisten

Bronnen rond het kabinet hebben al aangegeven dat de VS niet uit is op actieve deelname van Nederlandse troepen aan een oorlog tegen Irak. Aannemelijker is dat de VS belangstelling zal hebben voor gespecialiseerde militaire systemen en goed getrainde specialistische strijdkrachten die kunnen voorkomen dat er gaten vallen in de strijd tegen het terrorisme in Afghanistan.

Voorstelbaar is bijvoorbeeld dat Washington graag ziet dat Nederland zijn F16's in Kirgizië langer beschikbaar houdt voor de strijd tegen het terrorisme in Afghanistan, de operatie Enduring Freedom. De huidige missie van de luchtmacht die zes F16's voor patrouillevluchten beschikbaar heeft gesteld, loopt op 1 april af.

Een andere juweeltje van de krijgsmacht dat in Afghanistan zijn waarde kan bewijzen zijn de Nederlandse commando's. Deze zwaar gespecialiseerde militairen zijn bij uitstek geschikt voor kleine heimelijke operaties onder moeilijke omstandigheden.

Commando's

Nog eind vorig jaar riep toenmalig minister van Defensie Korthals dat hij bereid zou zijn deze troepen in te zetten als daarom zou worden gevraagd. De aanwezige commando's in de Afghaanse hoofdstad Kabul staan te springen om te laten zien wat zij werkelijk kunnen. Het wachtlopen en beschermen van vips maakt niet direct deel uit van hun ambitie.

Marine

Een derde specialisatie zit bij de marine. Geen fregatten, maar de relatief kleine flexibele onderzeeërs van de Walrusklasse die in de ondiepe delen van de Golf nog uitstekend uit de voeten kunnen. Amerikaanse officieren hebben in de Golf al kennis gemaakt met de mogelijkheden van het schip, in het bijzonder met het vergaren van inlichtingen.