GRONINGEN - De rechtbank in Groningen heeft de 24-jarige Rianto Satino S. donderdag veroordeeld tot twaalf jaar celstraf voor de moord op de 27-jarige Brahim El Halfi. S. sloeg El Halfi eind juli vorig jaar dood met een honkbalknuppel tijdens een vechtpartij in de Asingatraat in Groningen.

De politie kreeg eind juli melding van een vechtpartij in de Asingastraat. Agenten troffen het slachtoffer aan met een forse hoofdwond en bebloed gezicht in de nabijgelegen Johan de Wittstraat. El Halfi overleed twee dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Cocaïne

De vechtpartij tussen de twee was het gevolg van een ripdeal. De verdachte wilde cocaïne verkopen aan El Halfi, maar werd bij aankomst bij diens woning door hem bedreigd met een mes. S. haalde vervolgens twee vrienden en een honkbalknuppel om verhaal te gaan halen. Hij verklaarde tegenover de rechtbank de knuppel te willen gebruiken om El Halfi op afstand te houden. Volgens de rechter zocht S. echter de confrontatie op. "Dat is onbegrijpelijk en buiten proporties", aldus de rechter.

Vriendin

De vriendin van S., Corina D., werd door de rechtbank vrijgesproken van medeplichtigheid aan de moord. Hoewel zij de honkbalknuppel naar S. had gebracht en met hem door Groningen was gereden om het slachtoffer te zoeken, had D. volgens de rechtbank niet het plan iemand te vermoorden.