ZEVENAAR - Een groep van zes jongens tussen de 14 en 19 jaar uit Zevenaar heeft bekend in het najaar van 2002 meer dan honderd auto-inbraken te hebben gepleegd in hun woonplaats. Ook zijn de jongens verantwoordelijk voor veertien inbraken in gebouwen, waaronder scholen en winkels.

Dat heeft een woordvoerster van de districtspolitie Rivierenland woensdag bekendgemaakt. Twee inwoners van Zevenaar van 34 en 47 jaar zijn aangehouden, omdat zij de gestolen goederen van de jongens afnamen en doorverkochten. Vier van de acht verdachten zitten in voorlopige hechtenis; de rest is op vrije voeten in afwachting van de rechtszaak.

Volgens de politie steeg het aantal auto-inbraken in Zevenaar in oktober, november en december explosief tot 135 aangiftes. Sinds de zes jongens zijn aangehouden, zijn er vrijwel geen nieuwe aangiftes meer binnengekomen, aldus de politiewoordvoerster. De politie vermoedt dat de jongens voor bijna alle 135 autoinbraken verantwoordelijk zijn.

De zaak kwam aan het rollen toen een getuige in december de politie belde, omdat hij een autokraker aan het werk zag. De politie betrapte deze 18-jarige man op heterdaad. Tussen december en begin februari hield de politie vervolgens nog vijf jongens en twee helers aan.

De autokrakers waren vooral uit op autoradio's en navigatieapparatuur. In winkels en scholen namen de jongens onder andere een breedbeeld televisie, computerspullen en een video- en dvd-systeem mee.