AMSTERDAM - In het hele gebied binnen de ringweg A10 rond Amsterdam gaat over een jaar het hoogste parkeertarief gelden. Dat tarief geldt nu alleen in het centrum van de stad en een deel van stadsdeel Oud-Zuid.

Het stadsbestuur denkt met de maatregel de luchtkwaliteit te verbeteren, meldt Het Parool donderdag.

De krant baseert zich op een nog geheim stuk dat stadsregisseur Piet Polderman namens PvdA-wethouder van Verkeer Tjeerd Herrema aan de stadsdelen heeft gestuurd. Het zogenoemde A-tarief van 3,60 tot 4,60 euro per uur wordt geleidelijk in de stad ingevoerd en geldt van 07.00 uur tot 24.00 uur. Ook de tarieven voor bewoners- en bedrijfsvergunningen gaan geleidelijk omhoog, hoewel schone auto's zouden worden uitgezonderd.

Openbaar vervoer

Een derde van de opbrengsten gaat naar de stadsdelen, die daarvan parkeergarages en fietsenstallingen moeten bouwen. De rest van de opbrengsten gaat naar de gemeente die P+R-voorzieningen gaat bouwen langs de ringweg. Ook wordt geïnvesteerd in openbaar vervoer naar deze plaatsen, schrijft de krant.

Na publicatie van de verkeersplannen in juli moet een 'debat met de stad' het draagvlak voor het autobeleid vergroten.

'Ambtelijk stuk'

De gemeente zegt in een reactie dat het gaat om een ambtelijk stuk. "Er wordt nog gewerkt aan het conceptvoorstel, het is nog niet klaar", zegt de woordvoerder van Herrema donderdagmiddag. Hij wil niet bevestigen of de verhoging van de parkeertarieven deel uitmaakt van de plannen. "We werken aan een plan voor betere luchtkwaliteit en hoe het verkeer daaraan kan bijdragen."