BOEKEL - De gemeenten Boekel en Gemert-Bakel zijn tegen de komst van 48 tbs'ers naar ggz-instelling Huize Padua in het gelijknamige dorp. Vorige week stemde de raad van buurgemeente Gemert-Bakel al tegen de plaatsing van de patiënten en donderdagavond ligt in Boekel een verklaring voor waarin de gemeenteraad het plan voorlopig onverantwoord noemt.

De GGZ Oost-Brabant wil in Huize Padua 48 chronisch psychotische tbs'ers onderbrengen op een nieuwe afdeling voor langdurige zorg. In het oord verblijven al ongeveer vijfhonderd psychiatrische patiënten en zes tbs'ers.

De buurt heeft bezorgd gereageerd op het plan. Het is niet gelukt om onveiligheidsgevoelens weg te nemen, concludeert het gemeentebestuur van Boekel, waar Huize Padua onder valt. De instelling heeft volgens de gemeente ten onrechte de indruk gewekt dat burgers inspraak kregen en dat draagvlak medebepalend zou zijn. "Dat bleek niet zo te zijn. Het vertrouwen heeft een flinke deuk opgelopen."

Balans

De instelling voldoet volgens een verklaring van de Boekelse gemeenteraad niet aan een aantal minimumvoorwaarden. Een veiligheidsplan ontbreekt en de balans tussen tbs'ers en andere patiënten is zoek, oordeelt de raad. De gemeenten kunnen de komst van tbs'ers echter niet tegenhouden.

De GGZ Oost-Brabant wilde donderdag niet vooruitlopen op het standpunt van de Boekelse raad. Hoofd zorg Peter Kanters zegt dat de plannen op basis daarvan nog worden geëvalueerd.