DEN HAAG - Ruim een kwart van de Nederlandse vakantiegangers is ooit in het buitenland in de problemen geraakt. Meestal gaat het om ziekte, verwondingen, extreme weersomstandigheden of criminaliteit.

Een deel (16 procent) kreeg te maken met politieke onrust op de vakantiebestemming of had problemen met de reispapieren.

Dit blijkt uit onderzoek dat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten uitvoeren. Het ministerie waarschuwt de mensen dan ook om goed voorbereid op reis te gaan. Minister Verhagen gaf donderdag op Schiphol het startsein voor de campagne Wijs op Reis.

Reisverzekering

Regelmatig roepen vakantiegangers de hulp in van ambassades. "Die merken een toename van de problemen", aldus een woordvoerder van het ministerie. "Maar als iemand geen reisverzekering heeft en gerepatrieerd moet worden, moet hij dat toch zelf betalen." Hij adviseert dan ook vooral een reisverzekering af te sluiten.

Op de website www.wijsopreis.nl kunnen vakantiegangers informatie vinden over hun vakantieland, zijn reisadviezen te vinden en staat te lezen wat een ambassade of consulaat bij problemen wel of niet kan doen.