AMSTERDAM - De Amsterdamse bioscoop Pathé De Munt aan de Vijzelstraat zet extra beveiliging in om rellen als dinsdagavond te voorkomen. Niet een, zoals gebruikelijk, maar zes bewakers houden woensdag een oogje in het zeil. Volgens theatermanager C. Verschuuren hanteert de bioscoop ook een tijdelijk deurbeleid. Als jongeren te uitbunding bij de ingang verschijnen, kan de portier hen weigeren.

De maatregelen zijn nodig nadat dinsdagavond tachtig raddraaiers de bioscoop op stelten zetten tijdens de film 8 Mile met de Amerikaanse rapper Eminem.

Offerfeest

Het waren voornamelijk Marokkaanse jongeren die met zijn allen naar de film gingen ter gelegenheid van het offerfeest. De bioscoop handhaaft de extra beveiliging in ieder geval tot donderdag, de laatste dag van het feest.

De jongeren schreeuwden en gooiden volgens de politie vanaf de achterste rij voorwerpen de zaal in. Enkelen rendende zaal uit, omdat zij door anderen achterna werden gezeten. De directie heeft daarop de film gestopt en de mensen buiten de deur gezet.

De politie moest eraan te pas komen omdat een aantal jongeren weigerde het pand te verlaten. Vervolgens bleven ze nog twee uur in de buurt van de Pathé onrust zaaien.