MOSKOU - Een half jaar na de verdwijning van zijn zoon heeft de vader van de Nederlandse hulpverlener Arjan Erkel in Moskou een beroep gedaan op de ontvoerders. "Geef ons onze zoon terug", vroeg de vader van de 32-jarige medewerker van Artsen zonder Grenzen woensdag op een persconferentie in Moskou.

"We vragen aan iedereen die maar enigszins kan bijdragen aan zijn vrijlating, die informatie heeft die ons kan helpen: help ons! Maar vooral aan de ontvoerders vragen we: laat Arjan vrij!"

Gewapende mannen ontvoerden Erkel, algemeen coördinator voor Artsen zonder Grenzen (AzG) in de Russische deelrepubliek Dagestan, augustus vorig jaar in de hoofdstad Machatsjkala. AzG en Erkels familie hebben nog altijd geen informatie over Erkels verblijfplaats, het motief voor zijn ontvoering of wie verantwoordelijk is. De vraag of Arjan nog in leven is, blijft onbeantwoord.

Poetin

Het bureau van Artsen zonder Grenzen in Moskou heeft woensdag een beroep op de Russische president Poetin gedaan om het onderzoek van de autoriteiten naar Arjan Erkel te intensiveren en het de hoogste prioriteit te geven.

Het uitblijven van contact met de ontvoerders en het gebrek aan voortgang in het onderzoek kan volgens Morten Rostrup, de internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen, wijzen op een politieke achtergrond.

Het is volgens hem cruciaal dat de Russische en Dagestaanse autoriteiten hun verantwoordelijkheid nemen om deze zaak op te lossen. "Dat betekent de zaak behandelen met de ernst die deze verdient. De Russische autoriteiten hebben in het verleden bewezen dat ze dergelijke zaken kunnen oplossen", aldus Morten Rostrup.