AMSTERDAM - De Amerikaanse overheid handhaaft de regel die stelt dat homoseksuele mannen hun leven lang geen bloeddonor mogen zijn, zo viel woensdag op de website van de Food and Drug Administration (FDA) te lezen.

Volgens het Rode Kruis is die maatregel, die in 1983 in het leven geroepen werd om de verspreiding van HIV via transfusies tegen te gaan, echter zowel "medisch als wetenschappelijk" achterhaald.

Vorig jaar opperden het Rode Kruis en twee in bloed gespecialiseerde organisaties om mannen na seksueel contact met een andere man voor een jaar uit te sluiten van donatie. Er bestaan nu namelijk tests die de aanwezigheid van het virus in het lichaam veel sneller aan kunnen tonen dan vroeger, zo stelden ze.

Aders

Toch gaf de FDA woensdag aan niet van plan te zijn om het beleid aan te passen, totdat de tests HIV in 100 procent van de gevallen aan kunnen tonen. Ook mensen die drugs via hun aders ingespoten hebben of ooit voor seks betaald zijn worden overigens in de VS permanent als bloeddonor geweerd.