AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam doet donderdag uitspraak in het kort geding dat advocaat Bram Moszkowicz tegen journalist Jort Kelder heeft aangespannen. Moszkowicz sleepte Kelder voor de rechter nadat deze hem op de radio "maffiamaatje" had genoemd.

Volgens Kelder had Moszkowicz een veel te innige band met zijn voormalige cliënt Willem Holleeder.

Moszkowicz verloor de zaak bij de lagere rechter. Hij ging in beroep tegen dat vonnis bij het gerechtshof. Volgens de beroemde strafpleiter is Kelder veel te ver gegaan in diens "persoonlijke aanval", die er uiteindelijk toe heeft geleid dat Moszkowicz de verdediging van Holleeder moest neerleggen.

Crimineel geld

Voor Moszkowicz was de grens bereikt toen Kelder hem beschuldigde van strafbare feiten, zoals het aannemen van crimineel geld als honorarium. De raadsman meent dat de kruistocht van Kelder hem het werken onmogelijk heeft gemaakt.

De lagere rechter gaf Moszkowicz op alle punten ongelijk. Zij oordeelde dat de bekende Nederlander Moszkowicz tegen een stootje moest kunnen. Bovendien meende zij dat Kelder over voldoende feitelijke gronden beschikte om de term "maffiamaatje" te bezigen. Moszkowicz was woest over de rechterlijke uitspraak en noemde deze "infaam en abject".