ZUTPHEN - De rechtbank in Zutphen heeft de 58-jarige H.H. uit Ede woensdag veroordeeld tot twintig jaar celstraf. De rechtbank acht bewezen dat H. de 37-jarige Pim Overzier uit Apeldoorn heeft vermoord. In december eiste de officier van justitie levenslang tegen H. wegens de moord en het verbergen van het lijk.

Overzier verdween in december 2001 na een blind date. Twee maanden later werd zijn stoffelijk overschot gevonden in de bossen bij Dronten. Het Openbaar Ministerie denkt dat H. uit jaloezie heeft vermoord, omdat Overzier verliefd zou zijn geweest op H.'s vriendin. De rechtbank deelt deze opvatting. Met het organiseren van de blind date zou H. de val voor Overzier hebben opengezet. De man heeft altijd ontkend.

Het is onbekend gebleven hoe Overzier precies om het leven is gekomen. Het slachtoffer werd gevonden in een graf van ongeveer een meter diep. Uit onderzoek is gebleken dat verstikking tot de mogelijkheden behoort. Hoe dan ook, de rechtbank acht een natuurlijke dood onaannemelijk.

Graf

H. heeft aangevoerd dat hij fysiek niet in staat zou zijn zo'n graf te delven. Volgens de rechtbank is van enig doorslaggevend medisch gebrek geen sprake. In het vonnis stelt de rechtbank verder dat H. op een aantal punten heeft gelogen. Deze leugenachtige verklaringen zijn als bewijs tegen de man gebruikt. De verdachte bleek tevens niet over een alibi te beschikken voor de dag dat Overzier verdween.

Bewijs

De veroordeling berust verder op technisch bewijs. De rechtbank spreekt van een koelbloedige moord waarbij H. berekenend te werk is gegaan. Door de houding van de verdachte hebben de nabestaanden van Overzier "maanden van martelende onzekerheid" moeten doormaken. Er is geen levenslang opgelegd, ,om hem niet ieder perspectief op terugkeer in de samenleving te ontnemen", aldus de rechtbank.