AMSTERDAM - Amsterdam verbreekt voorlopig de banden met Milli Görüs. De gemeenteraad van Amsterdam nam woensdag een motie aan om geen contacten te onderhouden met de Turkse islamitische beweging totdat een Bibob-onderzoek is afgerond dat inzicht moet geven in de financiële positie.

Video

Ook moet het bestuur van Milli Görüs ondubbelzinnig het gebruik van geweld en de oproep daartoe afwijzen, besliste de raad. In een recent interview in dagblad Trouw riep Milli Görüs-voorman Fatih Dag op tot een demonstratie als de bouw van de Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes niet doorgaat. Die demonstratie zou wel eens uit de hand kunnen lopen, waarschuwde hij.

Al dertien jaar probeert de gemeente met Milli Görüs de Westermoskee van de grond te krijgen, dat een symbool moest worden van multicultureel Amsterdam. Door ruzies en conflicten is het project volledig vastgelopen.

PvdA, VVD, CDA en D66 in Amsterdam vinden dat vooral de Turkse beweging zelf de realisatie van het Westermoskeeproject uit "welbegrepen eigenbelang" tegenhoudt. De uitspraken in Trouw waren voor de politieke partijen de druppel. "Milli Görüs heeft zich aldus gediskwalificeerd als een vertegenwoordiger van de religieuze moslimgemeenschap in Amsterdam."

Chantage

De SP en GroenLinks wijzen de uitspraken van Dag af, maar vonden de motie te ver gaan. "Je moet juist met elkaar in contact blijven", aldus SP-leider Remine Alberts. "Dit lijkt op chantage van de gemeenteraad: je dwingt iemand tot excuses."

Ook burgemeester Job Cohen staat niet van harte achter de motie. "Je moet juist wel praten, maar op een manier om duidelijk te maken dat de uitspraken in Trouw niet kunnen." Ook is contact met Milli Görüs nodig voor de Bibob-procedure, aldus Cohen. Stadsdeel De Baarsjes onderzoekt de beweging, met een landelijke achterban van 35.000 Turken, vanwege verhalen over mogelijke betrokkenheid bij illegale effectenhandel.