DEN HAAG - D66 in de Tweede Kamer zal donderdag een spoeddebat aanvragen om te voorkomen dat de behandeling van een wetsvoorstel over adoptie door homoparen wordt uitgesteld.

Aanleiding is het besluit van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) om een commissie te laten onderzoeken of lesbische stellen eenvoudiger ouder kunnen worden van het kind dat binnen hun relatie is geboren.

De CDA-minister heeft de Kamer gevraagd de behandeling van de adoptiewet aan te houden in afwachting van de conclusies van dat onderzoek. Een Kamermeerderheid voelt daar echter niets voor. D66 wil via het spoeddebat bereiken dat de commissie niet aan het werk gaat, zei een woordvoerder van de fractie woensdag. Volgens hem is de kwestie namelijk al meerdere malen wetenschappelijk uitgezocht.

Adoptie

Momenteel kan de vrouwelijke partner van de moeder alleen door adoptie ouder van het kind worden. Dat is anders dan bij heteroparen waarbij de man het kind gewoon kan erkennen, ook al is hij niet de echte vader. Enkele maanden geleden nam de Tweede Kamer een voorstel van D66 aan om het lesbisch ouderschap goed te regelen.

'Meemoeder'

De 'meemoeder' kan het kind pas adopteren als zij drie jaar heeft samengewoond met de biologische moeder. Als een moeder iets overkomt, worden de kinderen juridisch ouderloos en lopen zij een wezenpensioen mis. Ook duurt de procedure enkele maanden en kost die ongeveer 1000 euro. Een Kamermeerderheid van PvdA, VVD, GroenLinks, SP en D66 wilde dit veranderen.