LELYSTAD - Een varken dat bietenpulp eet, zit beter in zijn vel en krijgt bovendien gemiddeld een halve big meer dan zeugen die regulier voer krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Praktijkonderzoek Veehouderij in Lelystad dat woensdag de resultaten bekendmaakte.

De instelling heeft ruim vierhonderd varkens voor en tijdens de dracht voer laten eten, waarvan bijna de helft uit bietenpulp bestaat. In een regulier varkensmaal is dit aandeel miniem. De zeugen wierpen door het speciale voer gemiddeld 11,6 biggen, een halve big meer dan normaal. Bieten houden volgens onderzoekster C. van der Peet de hormonen langer op peil die bij varkens van invloed zijn op de werping.

Varkens bleken daarbij rustiger door de verhoogde bietenconcentratie. Zij vertoonden volgens het onderzoek minder stereotypegedrag. "Varkens blijven soms doorkauwen, terwijl ze niets eten. Dat deden ze nu niet meer", aldus Van der Peet. Bieten zouden varkens een vol gevoel geven.

Europese regelgeving verplicht Nederlandse varkensfokkers al ruim vier jaar om bigloze varkens dagelijks een portie ruwvoer te geven. Door de gevarieerde samenstelling van het voer, waar al wel enig bietenpulp in is verwerkt, zou het welzijn van de varkens worden vergroot.