BOVENSMILDE - Ruim veertig mensen hebben woensdagochtend in Bovensmilde de gijzeling herdacht van de basisschool door een groep Molukkers dertig jaar geleden. 105 Leerlingen en vijf leerkrachten, die in het gebouw waren, werden daar drie weken vastgehouden.


Foto: Jan van Pelt l Oud-leerlingen en hun naasten lieten 147 witte ballonnen op

De herdenking was op de plek waar de school heeft gestaan. "Erg spannend, omdat we teruggingen naar de plek waar die moeilijke herinnering ligt", zegt oud-leerlinge Eveline van der Vliet (40). "Maar het was ook goed."

Droevig was het niet, vindt ze. "Er zijn tranen gevallen, want die herinnering is er wel, maar het feit dat we nu op die plek stonden, was fijn. En we kunnen er na dertig jaar eindelijk over praten."

Contact

Het was de eerste herdenking van het drama, omdat de oud-leerlingen pas eind vorig jaar weer met elkaar in contact zijn gekomen.

Oud-leerlingen en hun naasten lieten 147 witte ballonnen op, het precieze aantal leerlingen en leerkrachten op de school dertig jaar geleden.

Geheim

Erover praten was volgens Van der Vliet 29 jaar lang 'not done'. "Je droeg een geheim met je mee. Er nu over praten, geeft verlichting. Alsof je ballast van je afschudt."

Trauma's

Om de trauma's te verwerken, heeft Stichting De School van Bovensmilde een zelfhulpgroep opgezet. Voor begeleiding is er hulp gevraagd aan de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Drenthe.

Op de plek is nu slechts een grasveld. De Stichting wilde er graag een herdenkingsteken oprichten, maar de gemeente Midden-Drenthe ziet hiervoor niet genoeg draagvlak.

Na een eigen onderzoek naar draagvlak dat positief uitpakte, hopen de oud-leerlingen de gemeente binnenkort alsnog te kunnen overtuigen van het nut van een gedenkteken.