KOSICE - Koningin Beatrix heeft woensdagmiddag in Kosice haar staatsbezoek aan Slowakije afgesloten. Het leek bij haar aankomst in de Oost-Slowaakse stad wel of iedereen was uitgelopen om haar te zien.

De mensen stonden rijen dik langs de route door de mooi gerestaureerde oude stad. Op de achtergrond had iemand luid Tulpen uit Amsterdam opgezet, in de aloude vertolking van Herman Emmink. En ook het Oranje Boven ontbrak niet.

De koningin bezocht in deze stad onder meer een 'groene school' waar kinderen heel bewust met het milieu leren omgaan. De school voert het ver door: zo moeten zakjes van chips weer in een andere afvalbak dan plastic bekertjes.

Soerjadi

Aan het slot van haar staatsbezoek woonde de koningin nog een masterclass bij van pianist Wibi Soerjadi, van wie ze dinsdagavond in Bratislava een concert had aangeboden aan de Slowaken.

Twee aankomende pianisten hadden al de hele ochtend met Soerjadi geoefend op stukken van Chopin. "Aan dit stuk moet je een eindeloos eind maken", doceerde Wibi. "Je moet de spanning in dit stuk horen."

"Niet met je hele lichaam bewegen, alleen met je handen", aldus de voortdurend geruststellend lachende Soerjadi, van wie de koningin dinsdag nog zei: "Hij is toch leuk!"