DEN HAAG - PvdA-leider Bos vindt dat de onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet te traag gaan. "We zijn nu drie weken bezig en we hebben nog niets dat we de mensen kunnen laten zien. Dat kunnen we niet veel langer volhouden."

Bos zei dat woensdag voor aanvang van een nieuwe gespreksronde tussen hem en CDA-leider Balkenende onder leiding van de informateurs Donner en Leijnse. Daarbij staat het sociaal-economisch en financieel beleid op de agenda.

Ook Balkenende zei voorafgaand aan de onderhandelingen van woensdag meer tempo te willen. Hij wil dat de PvdA duidelijkheid geeft over de financiële paragraaf van het nieuwe regeerakkoord. Het CDA wil het overheidstekort in de komende vier jaar helemaal wegwerken, de PvdA heeft zich daarop nog niet vastgelegd.

Balkenende liet zich woensdag vergezellen van zijn vice-fractievoorzitter Verhagen, Bos had zijn financieel specialist Crone meegenomen. Balkenende sloot overigens niet uit dat de kwestie-Irak woensdag ook nog kort aan de orde komt. CDA en PvdA zijn hierover verdeeld. Woensdagmiddag debatteert de Tweede Kamer over Irak.