AMSTERDAM - De 39-jarige Fred R., verdacht van het organiseren van de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl, is mogelijk betrokken bij nog twee andere liquidaties dan wel de voorbereidingen daartoe.

Kroongetuige Peter la S. heeft hierover verklaringen afgelegd. Fred R. zwijgt in alle talen.

Officer van justitie Michiel IJzendoorn maakte woensdag gewag van de verklaringen van La S. Fred R. en een viertal medeverdachten stonden tijdens een zogeheten pro forma-zitting inzake de moord op Van der Bijl terecht. Volgens IJzendoorn is het onderzoek daarnaar nog in volle gang.

Bekentenis

Momenteel zitten er acht mensen vast in de zaak-Van der Bijl. R. werd vorig jaar zomer aangehouden op een camping in Spanje. Ruim voordat Peter la S. zijn verklaringen aflegde, leek justitie de zaak al rond te hebben. De man die Van der Bijl op 20 april vorig jaar doodschoot, Dwight S., heeft een volledige bekentenis afgelegd. Daarbij belastte hij ook andere verdachten.

Eén verdachte zit al enige tijd vast in Marokko. Het gaat om Jesse R., telg uit een beruchte criminele familie. Volgens officier IJzendoorn heeft R. in Marokko al een verklaring afgelegd, die als belastend voor Fred R. "zou kunnen worden uitgelegd".

Uitlevering

Het wachten is op de uitlevering van Jesse R. De Marokkaanse Hoge Raad heeft de uitlevering inmiddels goedgekeurd, het wachten is nu op toestemming van een aantal ministers, aldus de officier. Dit kan nog enige maanden duren.

Opgehelderd

De zaak-Van der Bijl is de eerste liquidatie in de Amsterdamse onderwereld die is opgehelderd in de reeks van de afgelopen jaren. Het ziet er sterk naar uit dat er meer zullen volgen. Mede door de verklaringen van Peter la S. - zelf ook betrokken bij liquidaties - zitten er verdachten vast in diverse zaken, waaronder die rond de vastgoedhandelaren Houtman en Endstra.

Houtman

Bij welke zaken Fred R. nog meer betrokken zou zijn, is niet bekend. Aangenomen wordt dat dat in elk geval ook de moord op Kees Houtman betreft. Deze werd in november 2005 bij zijn villa in Amsterdam-Osdorp doodgeschoten.

Afpersing

Houtman geldt als een van de afpersingsslachtoffers van Willem Holleeder. Over diens betrokkenheid bij afrekeningen in het criminele milieu is formeel nog niets bekend. Politie en justitie doen al geruime tijd onderzoek om deze betrokkenheid te kunnen vaststellen. Daarbij worden zaken zowel binnen als buiten Nederland onderzocht. Thomas van der Bijl was (anonieme) getuige in de zaak-Holleeder.

De rechtbank in Amsterdam zal de zaak-Van der Bijl naar verwachting pas komend najaar inhoudelijk behandelen.