HELMOND - Het politiekorps Brabant Zuidoost heeft woensdagmorgen opnieuw hennepkwekerijen op een woonwagenkamp opgerold. Deze keer deed de politie met zeventig man een inval in een kamp aan het Fon Groffenplein in Helmond. Daar zijn zes kwekerijen ontmanteld.

Zeer recent vonden soortgelijke acties plaats op twee woonwagenkampen in Eindhoven. Volgens een woordvoerder van de politie staan die acties los van elkaar.

De politie doorzocht woensdagmorgen ook zes woningen in de Helmondse binnenstad. Daar bleken drie kwekerijen te zijn ingericht. Op het woonwagenkamp zijn afgezien van de kweekapparatuur ook een auto en een hoeveelheid andere dure spullen in beslag genomen. De politie vermoedt dat die zijn aangeschaft met crimineel geld. Bovendien trof de politie er 10 kilo geoogste hennep aan.

Met name de inval in het woonwagenkamp aan de Brestlaan in Eindhoven leidde dagen achtereen tot problemen. Het nutsbedrijf sloot tijdens de politieactie de hele elektriciteitsvoorziening af omdat er illegaal stroom was afgetapt. Dat schoot bij de bewoners in het verkeerde keelgat.

Korte tijd later brandde een transformatorhuisje af waardoor duizenden huizen in de omgeving van het kamp een uur lang zonder stroom kwamen te zitten. Het vuur was aangestoken. Een onderzoek naar de daders heeft nog niets opgeleverd.

De president van de rechtbank in Den Bosch stelde dinsdag het nutsbedrijf tijdens een door de woonwagenbewoners aangespannen kort geding grotendeels in het gelijk.