ROTTERDAM - Een glazen wand of een houten wand met doorkijkgaten langs de gracht om het gorilla-eiland in Diergaarde Blijdorp moet in de toekomst een ontsnapping zoals die met Bokito voorkomen.

Video

De dierentuin liet woensdag weten het gorillaverblijf op verschillende punten te willen aanpassen. Welke maatregelen Blijdorp concreet gaat nemen is nog niet bekend.

Totdat het gorillaverblijf is aangepast, blijven de gorilla's - onder hen Bokito - binnen. Het is de bedoeling dat de gracht dezelfde breedte houdt, maar wellicht worden de kanten glooiender.

De dierentuin wil bezoekers aan het binnenverblijf op groter afstand van het glas houden. Nu is dat nog 20 tot 30 centimeter, in de toekomst 1,20 meter. Het vervangen van delen van het huidige glas door spiegelglas, zodat de mensapen de bezoekers niet zien is ook een van de mogelijkheden.

Bordjes

Ook denkt het park aan bordjes waarin wordt uitgelegd de dieren niet in de ogen aan te kijken, omdat zij dit als bedreigend kunnen ervaren. Bij het verblijf hangen nu al borden waarin de verschillende gezichtsuitdrukkingen van de gorilla worden toegelicht en leggen dierenverzorgers (vaste) bezoekers uit wat ze beter wel en niet kunnen doen.

Volgens Blijdorp voldoet het tien jaar oude gorillaverblijf in de Rotterdamse zoo aan de richtlijnen die daarvoor zijn gesteld. Dat is in het verleden uit meerdere controles gebleken. Vorig jaar is het advies voor de gracht veranderd naar 6 meter. Die van Blijdorp is 4,40 meter. Directeur Ton Dorresteijn ziet echter geen reden het water te verbreden.

Vrouw

Bokito nam vrijdagmiddag een sprong over de barrière en het schrikdraad met 7000 volt, trok zich op de kant en viel een vrouw, een vaste bezoekster, aan. Hij sleepte haar over 45 meter mee en verwondde haar ernstig. Hij liep over een terras, tussen honderden mensen door, naar een restaurant. Hij vernielde niets, maar duwde mensen wel aan de kant.

In de Oewanja Lodge snoepte hij nog wat van het eten en drinken en ging in een hoekje zitten. "Hij was aan de dunne omdat hij zijn vrouwtjes kwijt was", aldus Dorresteijn. Zijn groep beschermen is de eerste taak van een gorilla-mannetje. Toen de verdoving werkte, kon het 180 kilo wegende dier terug naar zijn verblijf worden gebracht.

Aangifte

De vrouw die is verwond door Bokito heeft de dierentuin schriftelijk aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. Dat heeft letselschadeadvocaat Maarten Tromp, die haar belangen behartigt, woensdag laten weten.

De Zoetermeerse hoopt samen met Blijdorp tot de schaderegeling te komen. Haar advocaat verwacht dat dit nog wel een tijd zal gaan duren, omdat dit namelijk mede afhankelijk is van haar genezingsproces. Yvonne de Horde heeft onlangs van haar artsen te horen gekregen dat zij nog enkele weken in het ziekenhuis moet blijven.

Geopereerd

Dinsdag is zij voor de derde maal geopereerd. Zij heeft diverse breuken, een verbrijzelde hand en meer dan honderd beten over haar hele lichaam. Ook psychisch heeft ze een flinke klap opgelopen. Bovendien krijgt zij veel aandacht in de media.

Ook een vrouw die haar heup heeft gebroken, heeft Blijdorp aansprakelijk gesteld. Van andere mensen die tassen, portemonnees en dergelijk kwijt zijn, vergoedt de tuin de schade. Directeur Ton Dorresteijn ziet de claims in vertrouwen tegemoet. Het park is goed verzekerd.