ROTTERDAM (ANP) - De kattenpislucht die begin november een lawine aan stankklachten in een groot deel van Zuid-Holland opleverde, is veroorzaakt door een menselijke fout. Een medewerker van het chemischbedrijf Atofina liet een afsluiter openstaan waardoor 23 ton van de geurstof mercaptaan wegstroomde.

De mercaptaan werd grotendeels opgevangen in het riool op het bedrijfsterrein. Wat er in de Maas terecht kwam leverde honderden klachten op. Toen vervolgens de riolering op het terrein van Atofina werd schoongemaakt, kwamen er nog vele honderden klachten bij.

De DCMR Milieudienst Rijnmond noteerde uiteindelijk 1114 klachten over Atofina alleen al. Het totaal van november kwam daarmee op 1694. Ruimschoots meer dan het gemiddelde over november, rond de 350, van de afgelopen vijf jaar.

Proces-verbaal

De DCMR heeft proces-verbaal opgemaakt over het voorval. De politie is nog bezig met een onderzoek en daarna moet het Openbaar Ministerie een beslissing nemen over eventuele vervolging. Het bedrijf heeft geen zware sancties getroffen tegen de persoon die de afsluiter open liet staan. Volgens directeur M. de Haas heeft die veel last van de kwestie gehad en is het een ervaren kracht. "Het zijn juist altijd die mensen die bepaalde moeilijke klussen moeten doen."

Aardgas

In oktober ontsnapte bij Atofina ook al mercaptaan. Dat was veel minder, maar ook dat leverde een stankgolfje op. Mercaptaan wordt onder andere aan het geurloze aardgas toegevoegd. Door de mercaptaan wordt een gaslek wel opgemerkt. De lekkage in oktober werd veroorzaakt doordat een klep het begaf.

Volgens de DCMR werd er tot een paar jaar geleden vaker geklaagd over Atofina. Maar sinds het bedrijf een andere directie heeft, zijn er heel weinig klachten, aldus een woordvoerster van de DCMR.