SYDNEY - Twee Australische tieners zijn opgenomen in een psychiatrische kliniek omdat ze van plan waren een bloedbad aan te richten op school. De 16-jarige jongens hadden een lijst gemaakt van leerlingen en docenten die zij wilden doden en bespraken hun plannen op een chatsite.

Een medeleerling van de middelbare school in Goulburn, circa 200 kilometer zuidwesten van Sydney, kreeg lucht van de zaak en waarschuwde het schoolhoofd. Die bracht de autoriteiten op de hoogte, aldus het Australische dagblad Daily Telegraph woensdag.

Virginia

De jongens zouden eerdere bloedbaden in de Verenigde Staten hebben willen nadoen. Twee leerlingen schoten in 1999 op een middelbare school in Columbine (Colorado) dertien mensen dood en sloegen toen de hand aan zichzelf. Vorige maand doodde een student 33 mensen, onder wie zichzelf, op de universiteit Virginia Tech.

Ook Australië zelf kent een bloedig schietincident. Een schutter doodde in 1996 lukraak 35 mensen in Port Arthur op Tasmanië. Dat leidde tot strikte wapenwetgeving.