AMSTERDAM - De 78-jarige vrouw die maandag in het Haagse Hagaziekenhuis overleed als gevolg van een legionella-infectie, was niet gewaarschuwd voor de besmetting op haar afdeling.

Bekijk video

Het ziekenhuis stuurde vorige week een brief naar zestig mogelijk besmette patiënten die op de afdeling interne geneeskunde hadden gelegen, maar het slachtoffer kreeg die brief niet.

Dit kon gebeuren door een technische fout, zo maakte het Haagse ziekenhuis woensdag bekend. "Ons systeem heeft niet alle patiënten weergegeven die in de bewuste periode op deze afdeling hebben gelegen", aldus een woordvoerder.

Ongelukkig

Volgens de woordvoerder is er sprake van een "hoogst ongelukkige situatie". Het ziekenhuis onderzoekt momenteel hoe het kan dat het computersysteem een groot aantal patiënten niet heeft herkend.

De zegsman wijst het idee dat de vrouw gered had kunnen worden als ze eerder was ingelicht van de hand. "Dat kan je zo niet zeggen. Mogelijk was ze dan wel alerter geweest en had ze de symptomen eerder herkend."

Fout

Naast de vrouw werden nog dertien andere patiënten niet gewaarschuwd. Pas nadat de vrouw zich met klachten bij het ziekenhuis had gemeld, werd de fout ontdekt.

De dertien andere patiënten zijn daarna direct geïnformeerd.

Zorgwekkend

Er liggen nog drie mensen in het ziekenhuis die zijn met besmet met de legionellabacterie. Hun situatie is volgens de woordvoerder zorgwekkend, maar stabiel.

Een persoon ligt nog op de intensieve zorg en twee anderen worden verzorgd op de verpleegafdeling.

Antibiotica

De veteranenziekte, die wordt veroorzaakt door de legionellabacterie, is goed te behandelen met directe toediening van de juiste antibiotica. Als een legionella-infectie niet goed of niet op tijd wordt behandeld, kunnen patiënten overlijden.

Legionella

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. De ziekteverschijnselen kunnen variëren van een fikse verkoudheid tot een flinke griep met longontsteking.

Infectie vindt plaats door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht. De ziekte wordt niet van mens op mens overgebracht.