HILVERSUM - Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil een grondig onderzoek instellen naar de mogelijke ontvoering van een adoptiekind dat bij een Nederlands gezin verblijft. De bewindsman kondigde dat dinsdag aan in het actualiteitenprogramma Netwerk.

De minister reageerde op de reportage van Netwerk waarin de affaire rond de ontvoering van een Indiaas adoptiekind werd onthuld.

Het Nederlandse adoptiebureau is volgens het programma al sinds mei 2005 op de hoogte van de kidnapping van het adoptiekind. De minister stelt echter pas zeer recent geïnformeerd te zijn over de kwestie.

"Het gaat om een zeer ernstige zaak, denkt u ook aan de gevolgen voor alle betrokkenen als dit juist blijkt te zijn."

Ontvoerd

Uit de reportage blijkt dat de Indiase politie het adoptiekind terug wil naar zijn geboorteland voor een DNA-test en voor hereniging met de biologische ouders.

Het kind is volgens de Indiase autoriteiten in 1999 niet vrijwillig afgestaan door de ouders, maar ontvoerd, verkocht aan een kindertehuis en via de Nederlandse bemiddelingsorganisatie Meiling geadopteerd naar Nederland.

De Nederlandse adoptieouders ontvingen in februari een brief van de Indiase politie met het verzoek het kind terug te brengen.

Kidnappers

Uit de rapporten die in het bezit zijn van Netwerk blijkt dat het jongetje in 1999 midden in de nacht uit zijn ouderlijk huis is verdwenen. In 2005 arresteerde de Indiase politie een bende kidnappers, die verklaarden onder anderen het jongetje te hebben gestolen en verkocht aan een kindertehuis.

Via het bemiddelingsbureau is het kind ter adoptie aangeboden, met naar nu blijkt een valse afstandsverklaring en verzonnen familieachtergronden, aldus Netwerk.

Rechtszaak

Toen de biologische moeder hoorde dat haar kind nog in leven is, liet ze weten er alles aan te zullen doen het jongetje terug te krijgen. "Sommige mensen zeggen: jouw kind leeft onder goede omstandigheden daar, laat het daar toch. Maar ik wacht op mijn kind."

Vorig jaar begon de moeder een rechtszaak in India om haar kind terug te krijgen. De rechter heeft nog geen definitieve uitspraak gedaan.

Beroep

De adoptieouders hebben laten weten de situatie verschrikkelijk te vinden, ook voor de biologische ouders. Het is onduidelijk of ze het kind willen teruggeven aan de biologische ouders.

Het Nederlandse paar doet een klemmend beroep op de media hen met rust te laten in het belang van het kind.

Ambassade

Het bestuur van bemiddelingsbureau Meiling verklaarde in een reactie op de hoogte te zijn van de 'vermeende kinderontvoering zoals die in de Indiase pers is beschreven'.

Nadat Meiling de verhalen rondom deze zaak ter ore zijn gekomen, heeft het bureau naar eigen zeggen contact opgenomen met de autoriteiten in India, de Nederlandse ambassade, het ministerie van Justitie en collega-bemiddelaars binnen Euradopt.