DEN HAAG - Het kabinet heeft dinsdag goede vorderingen gemaakt met het opstellen van zijn beleidsprogramma, de uitwerking van het regeerakkoord.

Vorige week ontstond er een impasse, omdat de ministers miljarden meer wilden uitgeven dan de 10 miljard euro die beschikbaar is. Door de overvloed aan ideeën dreigde het beleidsprogramma ook veel te dik te worden.

Scheidsrechter

Maar minister Wouter Bos van Financiën, die door zijn collega's als scheidsrechter is aangewezen in het conflict, voorziet geen onoverkomelijke problemen. "Ik word steeds optimistischer", aldus Bos dinsdag.

De zes ministers die verantwoordelijk zijn voor de hoofdpijlers van het regeerakkoord moesten dinsdag hun voorstellen inleveren bij Bos en premier Jan Peter Balkenende. Nog steeds vraagt een aantal ministers te veel geld, zeggen ingewijden.

Claims

Maar dat is helemaal niet zo bijzonder, betoogden Balkenende en Bos maandag al tijdens de slotbijeenkomst van de honderd-dagen-toer van het kabinet in Utrecht. Bij elke begrotingsbespreking zijn er meer financiële claims dan er geld te vergeven is.

Gesnoeid

Kringen rond het kabinet denken dat er nog een paar pittige gesprekken nodig zijn om alle ministers op één lijn te krijgen. Ook moet er nog flink in de teksten worden gesnoeid. De 110 pagina's met in totaal 137 doelstellingen, die vorige week nog op tafel lagen, moeten worden teruggebracht tot ongeveer de helft.

Optimisten sluiten niet uit dat het kabinet vrijdag al een akkoord op hoofdlijnen bereikt. Maar als het iets langer duurt, is dat geen ramp. De presentatie van het beleidsprogramma is gepland voor 14 juni.