LEEUWARDEN - Rijkswaterstaat zal meewerken aan een gedenkteken voor de acht arbeiders die zijn omgekomen bij de aanleg van de Afsluitdijk. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat maakte dat dinsdag bekend in het Radio-1-Journaal.

Auteur Bas Sleeuwenhoek, die de verongelukte arbeiders op het spoor kwam, reageert verheugd. "Deze acht mensen hebben een groot offer gebracht en verdienen dus minimaal een naamsvermelding. Het is mooi dat het er nu daadwerkelijk van gaat komen."

Passend

Sleeuwenhoek beschrijft de slachtoffers in zijn boek Het Schrale Eind. Hij had Rijkswaterstaat diverse malen verzocht om een gedenkteken, maar vond geen gehoor. Zelfs de plaatsing van een infobord bleek niet mogelijk omdat Waterstaat het niet vond passen bij de viering van het 75-jarig jubileum van de Afsluitdijk. Nu is alsnog besloten mee te werken.

Hoe het gedenkteken eruit gaat zien en wanneer het wordt geplaatst is onbekend. In elk geval zal er tijdens het komende jubileum geen aandacht zijn voor de arbeiders, omdat de tijd te kort is voor een eerbetoon.